Syberyjski zimny bufet
  • Piotr SemkaAutor:Piotr Semka

Syberyjski zimny bufet

Dodano: 
Sceneria, gdzie kręcono film "Potyczki kuchenne"
Sceneria, gdzie kręcono film "Potyczki kuchenne"Źródło:Wikimedia Commons / Airair, CC 3.0
Wojna wywracała małżeństwa i plątała ludzkie losy. Francuzi potrafili opowiadaćo tym z humorem, bo ich wojenne perturbacje nie były tak tragiczne jak Polaków.

Uwielbiam oglądać pozornie błahe komedie, które utrwalają w swojej fabule jakiś zapomniany problem sprzed lat. Tak było właśnie z pokazaną niedawno w jednej z polskich telewizji francuską komedią „Potyczki kuchenne” (tytuł oryginału: „La Cuisine au beurre”) z roku 1963. Sukces filmu gwarantowali dwaj czołowi gwiazdorzy z tamtych lat: Fernandel i Bourvil. Głównego bohatera filmu Fernanda Jouvina (Fernandel) poznajemy jako Francuza, który doskonale urządził się po wojnie u boku tyrolskiej Frau Grety. Do Austrii trafił jako francuski jeniec wojenny wzięty do niewoli w czasie kampanii obronnej 1940 r., ale z obozu udało mu się uciec. Uzyskał schronienie u samotnej gospodyni prowadzącej górskie gospodarstwo wiejskie. Po wojnie posiadanie konkubenta Francuza okazało się bardzo cenne, gdyż to właśnie wojska francuskie okupowały sporą część Tyrolu.

Artykuł został opublikowany w 1/2022 wydaniu miesięcznika Historia Do Rzeczy.