Święconka i świńskie łby
  • Sławomir KoperAutor:Sławomir Koper

Święconka i świńskie łby

Dodano: 
Święcenie pokarmów przed Bazyliką Archikatedralną w Warszawie p.w. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela w Warszawie
Święcenie pokarmów przed Bazyliką Archikatedralną w Warszawie p.w. Męczeństwa św. Jana Chrzciciela w Warszawie Źródło: PAP / Tomasz Gzell
W Wielką Sobotę tradycyjnie święci się pokarmy, które następnie zajmują poczesne miejsce na wielkanocnym stole.

Zwyczaj ten popularny jest również w niektórych regionach Austrii, Słowenii i Bawarii, chociaż w zależności od krainy przybiera różne formy. Na ziemiach polskich pojawił się już w średniowieczu, wspominają o nim źródła z przełomu XIII i XIV w. Obecnie święcenie (błogosławienie) pokarmów odbywa się głównie w kościołach, jednak przed laty miało miejsce przed świątyniami, na wolnym powietrzu.

Artykuł został opublikowany w 15/2022 wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Źródło: DoRzeczy.pl