Wielkie piece, fryszerki i hamernie

Wielkie piece, fryszerki i hamernie

Dodano: 
Fryszerka
Fryszerka Źródło: Spacebirdy, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0, Wikimedia Commons
Przewodnik turystyczny po I Rzeczypospolitej II Gdzie w dawnej Polsce wytapiano żelazo? Głównie na terenach w pobliżu Gór Świętokrzyskich, które dziś zwiemy Staropolskim Okręgiem Przemysłowym.

W XVI w. jednak był tutaj dostatek surowców dla kuźników: rudy żelaza, drewna na węgiel drzewny i topników, przede wszystkim wapienia. Sieć rzek zapewniała napęd i transport.

O pierwszeństwo miejsca, w którym powstał pierwszy w naszym kraju wielki piec hutniczy, rywalizują do dziś dwie miejscowości – Bobrza i Samsonów – będące historyczną kolebką naszego przemysłu metalurgicznego. Bobrza, położona na północny zachód od Kielc, która wzmiankowana jest już w 1390 r., zaczęła rozwijać się pod koniec XVI w., gdy przybyła tutaj włoska rodzina Cacciów.

Artykuł został opublikowany w najnowszym wydaniu tygodnika Do Rzeczy.

Autor: Jacek Komuda