Kto zabił Eugeniusza Bodo?

Kto zabił Eugeniusza Bodo?

Dodano: 2
Eugeniusz Bodo ze swoim psem Sambem
Eugeniusz Bodo ze swoim psem Sambem Źródło: Wikimedia Commons
Eugeniusz Bodo, a właściwie Bohdan Eugène Junod zasłynął takimi utworami jak „Już taki jestem zimny drań”, „Ach, te baby”, „Sex appeal” czy „Umówiłem się z nią na dziewiątą”. Wielka kariera filmowa Bodo rozpoczęła się wraz z filmem „Rywale” z 1925 roku. Łącznie Bodo zagrał w ponad 30 filmach.

Eugeniusz Bodo to jeden z najbardziej rozpoznawalnych artystów dwudziestolecia międzywojennego i jeden ze scenicznych symboli tamtych lat. Charyzmatyczny, wszechstronnie uzdolniony. Zginął w czasie II wojny światowej, najpewniej zabity przez Sowietów, choć do dzisiaj nie wiadomo dokładnie w jakich okolicznościach.

Polak, Szwajcar

Eugeniusz Bodo urodził się 28 grudnia 1899 roku w Genewie jako Bohdan Eugène Junod. Jego ojcem był Szwajcar, Teodor Junod, a matką Jadwiga Anna Dorota Dylewska, która pochodziła z Polski, z mazowieckiej szlachty. Eugeniusz przyjął wyznanie swego ojca, tzn. był ewangelikiem. Do końca życia zachował też szwajcarskie obywatelstwo. Nazwisko „Bodo” to tak naprawdę pseudonim artystyczny, który Eugeniusz przybrał w późniejszym czasie.

Ojciec Eugeniusza Bodo fascynował się kinem niemym. Wyjeżdżał wraz z żoną w dalekie podróże. Pokazy filmowe realizował nawet na pograniczu Rosji i Chin oraz Rosji i Persji. W 1903 roku rodzina Junod zamieszała w Łodzi. Tutaj ojciec Eugeniusza prowadził „Gabinet Iluzji”, a następnie Teatr Iluzji „Urania”. Mieścił się on na rogu ulic Piotrkowskiej i Jaracza. Było to miejsce chętnie odwiedzane przez wielu artystów. Z sentymentem wspominał je m.in. Julian Tuwim. Pani Junod otworzyła w tym czasie własną restaurację w Łodzi pod nazwą „Masque”.

Eugeniusz Bodo, polski aktor filmowy, rewiowy i teatralny

Eugeniusz Bodo zadebiutował na deskach teatru swojego ojca mając 10 lat. Regularnie występować zaczął jednak dopiero siedem lat później. Pojawiał się jako tancerz i piosenkarz na scenach rewiowych w Poznaniu, Lublinie i Warszawie. W 1925 roku zagrał w swoim pierwszym filmie („Rywale”), co przyniosło mu dużą popularność w całej Polsce. Bodo był wszechstronnie uzdolniony. Występował, śpiewał, grał na instrumentach. Sprawdzał się zarówno w rolach tragicznych, jak komediowych.

27 maja 1929 roku doszło do tragedii z jego udziałem. Samochód Chevrolet, którym kierował, wypadł z drogi na trasie Warszawa- Poznań. Jadący z Bodo aktor Witold Roland zginął na miejscu. Eugeniusz Bodo został skazany wówczas na 6 miesięcy więzienia w zawieszeniu.

Eugeniusz całe życie był mocno zżyty z matką. Opiekował się nią, a kiedy kupił mieszkanie w Warszawie, sprowadził ją do siebie. Nigdy się nie ożenił, choć cieszył się wielkim powodzeniem. Spotykał się m.in. z aktorką Norą Ney (Sonia Najman) czy pochodzącą z Tahiti Anne Chevalier zwaną Reri. Choć w Reri był mocno zakochany, to do małżeństwa nie doszło, podobno ze względu na nadużywanie alkoholu przez kobietę (Bodo był abstynentem). Rozpoznawalnym towarzyszem Eugeniusza Bodo był jego pies – potężny dog niemiecki imieniem Sambo.

Od lat 30. Eugeniusz Bodo sam zaczął pisać scenariusze oraz reżyserować filmy, w których grał. Stworzył wytwórnię filmową „B. W. B”. oraz „Urania-film”. W 1939 roku zaczął współpracę z amerykańskimi twórcami filmowymi, którą przerwał wybuch II wojny światowej.

II wojna światowa

W kwietniu 1939 roku otworzył w Warszawie, przy ul. Foksal 17, kawiarnię Café-Bodo, a na piętrze kamienicy kupił czteropokojowe mieszkanie. Po wybuchu wojny Eugeniusz Bodo wyjechał do Lwowa, gdzie występował w teatrze Tea-Jazz Henryka Warsa. Znał biegle rosyjski, występował więc także na terenie Związku Sowieckiego. W pewnej chwili postanowił jednak wyemigrować do Stanów Zjednoczonych. Kiedy złożył odpowiednie dokumenty umożliwiające mu wyjazd, ujawnił wówczas fakt, iż posiada szwajcarskie obywatelstwo (wcześniej nie było to powszechnie wiadome).

Eugeniusz Bodo i Nora Ney w 1934 roku

Przyznanie się do szwajcarskiego obywatelstwa być może sprowadziło na niego śmierć. Bodo nie uzyskał zgody na wyjazd, a 26 czerwca 1941 roku został aresztowany przez NKWD i wywieziony do Moskwy, gdzie zamknięto go w więzieniu. Sowieci, uznając go za szpiega, przesłuchiwali go wielokrotnie. 30 października 1942 roku Eugeniusz Bodo został skazany na 5 lat ciężkiego obozu wychowawczego. Pół roku później wywieziono go do łagru, gdzie z powodu wycieńczenia został sklasyfikowany jako niezdolny do pracy. Eugeniusz Bodo zmarł 7 października 1943 roku. Pochowano go w zbiorowej mogile.

Choć ta wersja śmierci wydaje się wielce prawdopodobna, istnieją głosy wedle których Bodo został rozstrzelany przez Niemców jeszcze w czasie pobytu we Lwowie i być może pochowany na Cmentarzu Łyczakowskim w nieoznaczonym grobie.

Filmografia Eugeniusza Bodo

  • 1925: Rywale
  • 1926: Czerwony błazen
  • 1927: Uśmiech losu
  • 1929: Człowiek o błękitnej duszy
  • 1929: Policmajster Tagiejew
  • 1930: Kult ciała
  • 1930: Na Sybir
  • 1930: Niebezpieczny romans
  • 1930: Uroda życia
  • 1930: Wiatr od morza
  • 1932: Bezimienni bohaterowie
  • 1932: Głos pustyni
  • 1933: Jego ekscelencja subiekt
  • 1933: Zabawka
  • luty 1934: Pieśniarz Warszawy
  • marzec 1934: Kocha, lubi, szanuje
  • wrzesień 1934: Czy Lucyna to dziewczyna?
  • grudzień 1934: Czarna perła
  • 1935: Jaśnie pan szofer
  • 1936: Amerykańska awantura
  • 1936: Bohaterowie Sybiru
  • 1937: Książątko
  • 1937: Piętro wyżej
  • 1937: Skłamałam
  • 1938: Paweł i Gaweł
  • 1938: Robert i Bertrand
  • 1938: Strachy jako Zygmunt Modecki
  • 1938: Za winy niepopełnione
  • 1939: Uwaga szpieg (film nieukończony)

Czytaj też:
"Zakazane piosenki". Legendarny film wywołał początkowo wiele niezadowolenia
Czytaj też:
Pola Negri. Największa polska gwiazda kina niemego
Czytaj też:
Zbigniew Cybulski. Przerwana kariera niezapomnianego aktora

Opracowała: Anna Szczepańska
Źródło: DoRzeczy.pl